“Παρακαλέσαμε τις τοπικές αρχές να βγάλουν έξω τα συνεργεία, να ελέγξουν σπίτια, πάρα πολλά από τα οποία είναι παλιά στο Αρκαλοχώρι”
«Φέτος είναι το καλοκαίρι του σεισμολόγου, κουνιέται όλη η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί σχεδόν 600 σεισμικές δονήσεις.
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα το Αρκαλοχώρι, όπως περιέγραψε ο κ. Τσελέντης «είχαμε κάποια “σημάδια” από τον Ιανουάριο. Επικοινώνησα με τον δήμαρχο, μας άκουσε και βάλαμε πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή του Ηρακλείου. Έτσι, είχαμε την δυνατότητα να καταγράψουμε με λεπτομέρεια ό,τι γίνεται. Η σεισμική δράση οφείλεται σε ένα μεγάλο ρήγμα, του Καστελλίου, που κατεβαίνει κάτω από την λεκάνη του Ηρακλείου και ενεργοποιεί πολλά δευτερεύοντα ρήγματα. Γι’ αυτό οι σεισμοί είναι μικροί, επειδή αυτά τα ρήγματα είναι μικρού μεγέθους. Ωστόσο έχουν βοή και είναι πολύ ενοχλητικά για τον κόσμο. Η πιθανότητα για μεγαλύτερο γεγονός είναι πάρα πολύ μικρή … Υπάρχει ωστόσο το εξής πρόβλημα. Όταν σε έναν πολεοδομικό ιστό έχεις συνεχόμενες φορτίσεις, ακόμη και από μικρούς σεισμούς, σίγουρα κάποια στιγμή προκύπτει επιβάρυνση στα οικοδομήματα. Γι’ αυτό παρακαλέσαμε τις τοπικές αρχές να βγάλουν έξω τα συνεργεία, να ελέγξουν σπίτια, πάρα πολλά από τα οποία είναι παλιά στο Αρκαλοχώρι».
Στην Θήβα κατά τον ίδιο η κατάσταση «ανησυχεί πιο πολύ από το Αρκαλοχώρι. Μέχρι στιγμής, η σεισμική ακολουθία που καταγράφουμε είναι φυσιολογική … αλλά κοντά υπάρχουν μεγάλα ρήγματα με βεβαρυμένο σεισμικό ιστορικό … έχουμε “εξαμισάρια” εκεί και έχουμε μία πόλη που δεν είναι και τόσο θωρακισμένη από τον Εγκέλαδο. Δεν σημαίνει ότι περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός εκεί, αλλά αν γίνει κάτι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι».
Υπογράμμισε εξάλλου ότι «εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει … τα σπίτια δεν πέφτουν τόσο εύκολα, αλλά το εσωτερικό έχει μεγάλη επικινδυνότητα … όταν π.χ. υπάρχουν τεράστιες βιβλιοθήκες πάνω από κούνιες μωρών».
Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε σε δύο ακόμη περιοχές, μία κοντά στα νησιά των Δωδεκανήσων Νίσυρο και Τήλο και μία στο Βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Λέσβο. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα υποθαλάσσια ρήγματα μπορεί να προκαλέσουν κάποιο, μικρό έστω, τσουνάμι, έστω μισό μέτρο, που να είναι επικίνδυνο για λουόμενους στις ακτές … σήμερα είναι χιλιάδες οι λουόμενοι, είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να κοιτάμε».
Βλέπω αυτά τα ετοιμορροπα σπίτια κι αναρωτιέμαι γιατί αυτοί οι παππούδες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν χαράτσι;